lørdag den 16. juli 2011

Harry who?

Hvad fanden er der med ham Harry Potter? Læser diverse statusopdateringer fra voksne lækre kvinder, som decideret er i sorg over, at det her nu er enden over dem alle for den lille bebrillede dreng Potter. J.K. Rowling har skrevet den sidste linie og filmmagerne har sat den sidste filmrulle på. Hulk!

Hvad er det han kan? Hvad er der med de bøger? Og de film?

Jeg har ikke læst en eneste linie i bøgerne og af alle de mange film har jeg kun set en af dem. Husker ikke hvilken, men den var lang. Og den fangede mig overhovedet ikke. Kunne ligesom ikke finde angsten i, om han nu døde eller overlevede. Jeg var mest fascineret af det tekniske i filmene. De mærkelige typer og trylleriet. Okay. I get it.

Men er det det I er så vilde med? Hvad er det, hvad er det, hvad er det I synes er så helt afsindigt betagende, at I gider at sørgegræde i Cinemaxx kl. lort om natten fordi Potter og hans følge takker af? JEG VIL VIRKELIG GERNE VIDE DET.

Jeg håner ingen. Jeg lover det. Men giv mig tre gode grunde til at jeg skal læse alle bøgerne og se alle filmene.

20 kommentarer:

 1. At finde svarene på det, du spørger om. For det kan ikke forklares, det skal læses. Og nej, du skal ikke se filmene, du skal læse bøgerne. De er virkelig suveræne. Og du opdager kun hvorfor ved at læse dem.

  SvarSlet
 2. Jeg har kun læst de første 4 bøger, tilbage i 99, så var den 5 der ikke, og så kom jeg til at se den første film, big mistake, for er der noget film ikke kan, så er det at leve op til min fantasi. Men ja før jeg så filmen var jeg totalt hooked på den der verden, hvilket egentlig er meget ulig mig at være fordi det er en verden det jo ikke eksisterer, af samme grund har jeg ikke set eller læst Narnia.
  Men jeg tror at det folk bliver bidt af er den verden, og de personer, og det føles jo dejligt at følge personer og deres udvikling. Måske man bliver bidt af om han vinder eller ej, om han klarer det. I dont know, jeg blev jo også tabt på et tidspunkt. Fordi jeg så filmen.

  SvarSlet
 3. Nogen gider eventyr, andre gør ikke.

  Jeg er vild med Hobbitten og Ringenes herre. Jeg holder rigtig meget af Harry Potter. Jeg har læst alle bøgerne og mangler kun at se den sidste film.

  Bøgerne er super, men filmene bruger jo ikke de billeder, jeg i forvejen har lavet imit personlige hoved.
  Men sådan er det jo tit: bogen bedre end filmen!

  Enten er du til eventyr eller også er du ikke.

  SvarSlet
 4. PIS! Sad lige og tænkte - hun skal få 20 grunde skal hun. Men bliver lidt stum når jeg så skal begrunde. Men jeg er fortabt. I Harry og det hele. Den måde hun beskriver det på. Man er bare ikke i tvivl om at det er ægte nok. Om at hvis du stiller dig lige der på perronen så kommer du med. Om at man KAN gå til kosteflyvning og trolddom. Om at hvis man siger lumus helt rigtigt kommer der lys og alt det andet.
  - Jeg kan simpelthen ikke vente til Hjalte skal med ind i den verden. Sidst vi prøvede var han for lille til at huske alle personerne, men jeg er på igen snart. Du skal bare komme igang skal du. I det mindste med bøgerne. Filmen er jo bare sådan lidt ekstra hvis du gider :)

  SvarSlet
 5. Den lille underdog, der går så meget igennem og til sidst får den han elsker.....
  Og han har briller...
  Og han har mistet sin far og mor...
  Og hans bedste venner er dem som også er lidt udenfor...
  Og han har en tryllestav!!!
  Og hans planer går altid i vasken....
  Og kun når han følger sit hjerte går det godt...
  Og han har løbet 10 km i pink outfit...

  Bare kom igang med de bøger...
  Kh
  Betina

  SvarSlet
 6. Det er ikke fordi, jeg er bekymret for, hvorvidt han vinder eller taber. Det står vist rimelig klart fra start (jeg ved godt, at jeg vist nok spoiler, men jeg er nød til at sige det, for at kunne forklare mig ordentligt).
  Det er såmænd ikke spændingen, der fanger mig. Det er deres verden, deres udvikling, hyggen i bøgerne. Det er at læse om livet på skolen, deres samtaler og tanker, der interesserer mig. Og jeg brød mig ikke specielt om filmen, de er mere præget af action, og action er jeg jo som sagt ikke nær så interesseret i. Men bøgerne.. wow.

  SvarSlet
 7. Jeg vil viiirkelig også gerne vide det. Også med de der vampyrer! Fatter hat af det..næ giv mig helere en dværg der snakker baglæns/forlæns og e dame med en kævle!

  SvarSlet
 8. Jeg forstår dig! Personligt faldt jeg i søvn til alle tre Ringenes Herre film, som min kæreste var pænt meget oppe at køre over, så Harry har jeg ligesom bare droppet på forhånd. Og på mit litteraturstudie var alle undervisere i sin tid enige om, at det er kedeligt pga. den meget simple struktur :-) Ikke for at lyde snobbet, men den slags kan man jo pænt dræbe noget populærkultur med...

  SvarSlet
 9. Jeg er med på den med at sove - har set starten af nogle filmene og har sovet glimrende til resten:)
  Tror ikke du er gået glip af ...

  SvarSlet
 10. Jeg forstår det heller ikke... Har aldrig rørt bøgerne og min motivation for at gøre det - på trods af andres lokkeri - er stadig ikke eksisterende. Men kan måske lokkes til en film, men uden kost og udklædning!

  Men nu har jeg også altid været mest til uhyggeligt krimier!

  SvarSlet
 11. Jeg har læst den første af bøgerne højt for en skoleklasse. Og mens børnene blev fuldstændig optagede og tiggede om mere, hvergang jeg stoppede - sagde bogen MIG absolut intet. Jeg er simpelthen bare ikke til den genre - gider heller ikke Ringenes Herre. Eventyr med trolde, hekse, orker og flyvende ting og sager, det læser jeg gerne for mine og andres børn, men jeg gider det simpetelthen ikke, når jeg selv skal have en god læseoplevelse. Min 12-årige datter har læst de første 3 bøger og vil gerne læse dem alle og det synes jeg er sejt gået. Jeg har sammen med hende set de to første film, men indrømmet - jeg fulgte ikke en skid med!

  SvarSlet
 12. 1: fordi bøgerne er sjove
  2: fordi alle drømmer om at kunne flyve på en kost
  3: fordi man finder ud af at de store ting her i livet ikke bliver nemmere selv hvis man kunne trylle.

  Jeg er generelt ikke til fantasy/eventyr OVERHOVEDET, men de her bøger, de kan noget.

  Giv det en chance, hvad har du at tabe?

  SvarSlet
 13. Hvor beFRIende, at jeg ikke er den eneste der har det sådan.

  SvarSlet
 14. Læs bøgerne! Tror bestemt ikke jeg ville fatte hoved og hale (eller det fede) i filmene, hvis jeg ikke havde læst bøgerne.
  Hjemme hos mig blev de introduceret som højtlæsningsbog for mine brødre - hvis ikke de var blevet sneget ind i mit liv ad den vej, ved jeg heller ikke om jeg var begyndt at læse dem. Er dine drenge ikke snart store nok til den slags højtlæsning?
  Men det hjælper nok, hvis man er en lille smule til fantasy- og eventyr-universet i forvejen, ellers er der vist langt til fascinationen.

  SvarSlet
 15. Jeg er vokset op med Harry Potter, og her i den sidste film, hvor han er 17 (som om. Han er i tyverne! Meget voksen og mandeagtig i forhold til fyrene på min alder...) og jeg er 18, så vi tager ligesom afsked som jævnaldrende.

  Jeg lærte at læse med Harry Potter. Kunne selvfølgelig læse so, bo, ko, is, osv., der i 2. klasse, men min far gav mig en lydbog (HP1) og bogen, og så kunne jeg sidde og følge med i teksten med en finger. Resten af bøgerne læste jeg selv. (og holdt op med at læse Bo-bøger. Mine lærere var lidt frustrerede)

  Du skal læse bøgerne FRA START kraftpetervæltemig, fordi du skal have hele udviklingen med. Det er så detaljeret en fortælling, de syv bøger strækker sig over, og en lille ting i 2'eren, som virker som en detalje eller noget enkeltstående, bliver inkluderet i det hele i 7'eren.

  Harry bliver ældre og teenager (i 5'eren er han rasende hele tiden. Sådan virkelig uretfærdig og PMS-ramt) og han bliver forelsket, og han bliver jaloux, og han fatter som 17-årig, at man nogengange må ofre sig, for en højere sag (og for dem, man elsker)Hvilket faktisk er hele temaet. Kærlighed.

  Please læs dem. Spring måske 1'eren over (den er anerledes end resten, og det er som om, Rowling ikke helt har fundet historiens bane endnu), men fra 2'eren og resten af serien er det virkelig pure magi.

  SvarSlet
 16. Jeg er uenig med ovenstående. Man skal da have etteren med, etteren er den sødeste af dem alle, og den introducerer ligesom hele eventyret. Magen til søde karakterer... Den bog er bare generelt så sød, at man skal have den med.

  SvarSlet
 17. Jeg fatter nok godt, hvorfor Harry Potter fænger. Til gengæld er jeg stået helt af på det dersens vampyr-univers. Det er forfærdeligt - intet mindre. Jeg tog mig selv i at skraldgrine, da jeg sad og så den første af filmene. Jeg har også haft nogle af bøgerne med hjem - flotte forsider, men ikke om jeg kunne få mig selv til at åbne dem og bevæge mig ind i det univers. Det er sgu en tand for weird. Så heller en dreng med briller, ugle og tryllestav. Ham kan jeg også dele begejstringen for med mine unger ...

  SvarSlet
 18. Nogle kan lide eventyr, andre kan ikke. Nogle kan lide dramaer om kvinder med kræft og børn, andre kan ikke. Nogle kan lide thrillere, andre kan ikke. Det er vidst bare en smagssag.

  Men man skal have fantasien i orden. Jeg tror ikke bøgerne er noget værd, hvis ikke man kan fantasere om andet end sex.

  SvarSlet
 19. Jeg er helt vild med bøgerne, bliver fuldstændig opslugt af universet. Men jeg synes også filmene er rigtig gode, synes der er mange gode detaljer med. Var inde og se sidste del i går aftes og var f.eks. knust af grin over, at man efter en kæmpe kamp, hvor en masse bygninger er blevet knust, og der er et nærbillede af nogen af hovedpersonerne, der ser lettede ud, i baggrunden går "en pedel" og fejer i de store dynger med murbrokker og ser helt opgivende ud :)

  SvarSlet
 20. Jeg tror det kan summeres op til det som allerede er skrevet:

  Enten er man til eventyr eller også er man ikke.

  Kan du lige Ringenes Herre - så har du misset big time (læs bøgerne!), er du ikke... så drop det, for så går DU ikke glip af noget.

  Personligt er jeg dybt fascineret, men vil helst heller ikke dele det med nogen der ikke er medfascineret :D

  SvarSlet